Een plek om 'smoor'verliefd op te worden

Een plek om 'smoor'verliefd op te worden

15

Daniël & Zozima

Waregem

Toekomstgericht wonen op het kruispunt van verleden en heden

Het huidige rond punt dat de Baanstknokstraat verbindt met de Boulezlaan, Roger Vansteenbruggestraat en Hugo Verrieststraat stond vroeger bij de Waregemnaars bekend als ‘de Smoor’. De straten waren omstreeks 1950 nog wegels en er was zo goed als geen bebouwing. Wellicht was de opstijgende mist (smoor, rook, nevel) uit de meersen verantwoordelijk voor de volksnaam. Met het stichten van de parochie ‘t Gaverke (ca 1941, ‘gaver’ verwijst naar lager gelegen moeras) en de ontwikkeling van de wijk de Bilkhage (ca 1960) trok alle mist op en onderging de buurt een enorme metamorfose. Huisvesting werd de belangrijkste bestemming. Dat verklaart meteen de topligging van residentie Daniël & Zozima.

 

Werkelijk een toplocatie

 

De ligging van de 15 appartementen is uniek en kort samen te vatten als rustig, met een bijzonder gunstige bereikbaarheid. Het centrum loert om de hoek. De binnen- en buitenring zijn vlot bereikbaar. Verder zijn alle faciliteiten in de onmiddellijke omgeving aanwezig, zonder er last van te hebben: hypermarket met winkelcentrum, tuincentrum, labo, kliniek, scholen, station, park, sportinfrastructuur, …

 

Daniël & Zozima appartementen te koop toplocatie | KUB Waregem

Familiale verbondenheid waarborgt kwaliteitsproject

Achter de naam en de geschiedkundige locatie van residentie Daniël & Zozima zit een belangrijke familiale verwevenheid met bestuurders van KUB. Pepe Daniël en Meme Zozima zijn de vroegere eigenaars en bewoners van de site. Oudstrijder Daniël Viaene werd als boerenzoon op het ‘Kabeljauwhof’ geboren in 1910 en fietste dagelijks naar Ooigem, om er met de blote hand en sterke rug schepen te lossen. Zijn visie was er één van eerlijk zijn, hard werken en ‘nie plooien’.

In 1937 trad hij in het huwelijk met de ‘strenge’ Zozima Christiaens, geboren in 1914 in Zulte uit een commercantenfamilie, die een kruidenierswinkel uitbaatte. Ze kregen vijf kinderen (Liliane, Christiane, Christian, Eliane en Viviane). Na enkele jaren in Zulte gewoond te hebben verhuisden ze naar hun nieuwbouw aan de Baanstknokstraat in Waregem. Daar startten ze in 1963 met hun kruidenierszaak, die ze in 1965 al uitbreidden en waar achtereenvolgens verschillende borden op de gevel prijkten: Lido, Vivo, A&O, …

Architect Tim Wielfaert

We hebben met veel plezier en overgave aan deze residentie gewerkt. Door de familiale verbondenheid en de geschiedenis van de site, hebben we een architecturaal resultaat kunnen neerzetten, waarin
iedereen zich kan vinden. De driehoekige vorm van het bouwperceel vormde wel een uitdaging. Dat hebben we perfect kunnen opvangen door de hoek aan de buitenzijde volledig ‘open’ te werken. Van binnen naar buiten is er een groot gevoel van licht, ruimte en vrijheid. De ruim bemeten terrassen dragen daar zeker toe bij.

“Comfort voor de bewoner op de spits gedreven.”

Tim Wielfaert - Architect
CONTACTEER KUB DOWNLOAD BROCHURE